İNOVASYON VE TEKNOLOJİ MÜDÜRLÜĞÜ ESENYURT BELEDİYESİ

İNOVASYON VE TEKNOLOJİ MÜDÜRLÜĞÜ

ALİ RIZA DEMİRBİLEK

Zafer Mahallesi Doğan Araslı Bulvarı No:79 ESENYURT / İSTANBUL

Telefon :4440411

Fax :0212 622 03 99

Mail :-

- -

T.C.

ESENYURT BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğünün

Görev, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1) Esenyurt Belediye Başkanlığının mevzuattan kaynaklanan yetkileri çerçevesinde, yerel kalkınmayı destekleme, istihdam yaratma, mevcut istihdamın niteliğini geliştirme, inovasyon ve teknoloji konularında ortak akıl platformu oluşturma gibi amaçlarla, Esenyurt Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğü kurulmuştur.

(2) İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğü, ilçenin istihdam yapısının geliştirilmesine ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesine, fiziki ve beşeri kaynaklara ilişkin veri tabanı oluşturur.

(3) İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğü, işletmeler için nitelikli işgücü ve inovatif çözümler odaklı eğitim ve danışmanlık hizmetleri verir.

(4) İşbu Yönetmelik, İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğünün faaliyet konularını, alt birimlerini ve çalışma usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2- (1) Yönetmelik, istihdam türüne bakılmaksızın, İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğünde görevli yönetici ve personelinin iş ve işlemlerini kapsamaktadır.

(2) Yönetmelik, Müdürlüğün, Belediyenin diğer birimleri, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişileri arasındaki hukuki ilişkileri de kapsamaktadır.

Hukuki Dayanak

MADDE 3- (1) Müdürlüğün kurulmasına ilişkin temel dayanaklar; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyenin görev ve sorumlulukları başlıklı 14.maddesinde yer alan “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor orta ve yükseköğrenim öğrenci yurtları (Bu Kanunun 75 inci maddesinin son fıkrası, belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler tarafından, orta ve yükseköğrenim öğrenci yurtları ile Devlete ait her derecedeki okul binalarının yapım, bakım ve onarımı ile tefrişinde uygulanmaz.); sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır.” hükmü ile adı geçen Kanunu’nun, Belediyenin yetkileri ve imtiyazları başlıklı 15.maddesinde yer alan; “b) Kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, belediye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek.” hükmünün verdiği yetkiye istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Yönetmelikte geçen bazı kavramların açıklamaları ve tanımları aşağıda yer almaktadır:

a)  İdare                                 :  Esenyurt Belediye Başkanlığı

b)  Müdürlük                         :  Esenyurt Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğü

c)   Yönetim Bilgi Sistemi     : Bir organizasyonun önceden belirlenmiş hedeflerine  daha etkili erişmek amacıyla; insan, malzeme, makine ve para ilişkilerini en üst kademeye çıkarmak için gereken kararların alınmasında ve uygulanmasında  karar alıcılara zamanında ve uygun veriyi sağlayan sistemi

ç)   Yönetişim                      : Resmi ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımını, karar mekanizmaları için ortak akıl platformlarının oluşturulması, öneri değerlendirme sistemlerinin ve idareyi geliştirecek  uygulanabilir çözüm üretecek alt yapının kurulması

d)  İnovasyon                        : Yenilikçi yaklaşımlarla, uygulanmayan ancak   uygulanması mümkün olan proje, çalışma veya hizmet alanlarının tespit edilmesi, önerilme sürecinin disipline edilmesi


e)   İnovatif                             : Yeni yaratıcı fikirlerin veya buluşların ekonomik  alanlara uygun hale getirilip uygulanması, gözle görülür  açık ihtiyaçların çözümüne yönelik sunulmuş yaratıcı çözümler süreci.

f)    İç Kontrol                         : Bir organizasyonun varlıklarını korumak, muhasebeye ve diğer faaliyetlere ilişkin bilgi ve raporların doğruluk  ve güvenilirliğini sağlamak, işletmenin faaliyetlerinde etkinliği artırmak, işletme yönetimince belirlenen  politikalara işletme faaliyetlerinin uygunluğunu  saptamak için kullanılan tüm ölçü ve yöntemleri, hesap planı ile raporlama sisteminin kurulmasını, görev, yetki, sorumlulukların belirlenmesini ve işletmenin  organizasyon planını kapsayan bir sistemi

g)  Danışmanlık                     : Mali, hukuki veya idari alanda belirli uzmanlığa sahip kişi veya organizasyon tarafından, teknik bilgisi kapsamında, raporlama veya analiz yapan, eğitim veren ya da teknik şartname gibi belge hazırlayan hizmet sunucularını

ğ)   Danışma Kurulu             : Paydaş temsilcilerinden oluşan, ücretlendirme, iş  tanımları ve yönetimsel konularda karar alan ve/veya görüş veren kurulu,

h)    İşletme                           : Ticari ve sınai alanda faaliyet gösteren sermaye şirketleri ile adi ortaklıklar

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Temel İlkeler, Kurallar ve Organizasyon Yapısı Şeması

Temel İlkeler ve Kurallar

MADDE 5- (1) Müdürlüğün görevlerini yaparken uyması zorunlu ilkeleri ve kuralları aşağıda sayılmıştır:

a) Müdürlük, idare bütçesinde ayrı kurumsal kodu olan bir harcama birimidir.

b) Müdürlüğün harcama yetkilisi birim müdürüdür.

c) Müdürlük için yeni önerilen hizmet alanları, görevler veya faaliyet konuları, güncel hukuki normlar çerçevesinde incelemesi yapılarak, Belediyenin temel görev ve yetkileri kapsamında olduğu belirlendikten sonra uygulama aşamasına geçilir.

ç) Müdürlük, ilgili mevzuatında gerekli hukuki şartların yerine getirilmesi halinde, gerçek veya tüzel kişilerle, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, dernek, vakıf, üniversite, meslek kuruluşları ile ortak hizmet projeleri hazırlayabilir ve uygulayabilir.

d) Müdürlük tarafından, görevin yerine getirilmesi amacıyla tüm müdürlüklerden bilgi/belge talepleri ivedilikle karşılanacaktır. Müdürlüklerle veri paylaşımında, bilginin/belgenin gizlilik derecesine ve 6698 sayılı Kişisel Veriler Korunması Kanunu hükümlerine dikkat edilir.

e) Müdürlük çalışmaları için gerekli olan yönetici ve personel görevlendirmeleri, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü teklifi ve Başkanlık Makamı onayıyla, geçici kurum içi görevlendirme usulü ile yapılır. Müdürlük personelinin maaş ve özlük hakları kadrolarının bulunduğu müdürlükçe ödenmeye devam edilir. İlgili mevzuatı çerçevesinde, görevlendirilen personele, fazla mesai ya da harcırah ödemeleri yapılır.

f) Müdürlük çalışmalarının görevlendirilen personel ile yerine getirilmesi esastır. Uzmanlık isteyen çalışmalarda, yeterli sayıda veya nitelikte personel olmaması durumunda, öncelikle İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği kapsamında eksikliğin giderilmesi sağlanır.

g) Belediye ve ihale mevzuatına uygun olması durumunda, teknik ve özellikli konularda danışmanlık hizmeti alınabilir.

ğ) Müdürlük yazışmaları, Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’e uygun bir şekilde yapılır. Müdürlük yazışmalarında imza yetkisi, birim amiri tarafından kullanılır.

h) Müdürlük tarafından sunulacak hizmetlerden, Danışma Kurulunun görüşleri çerçevesinde oluşturulan ücret karşılığında yararlandırılır.

ı) Müdürlüğün gelir ve giderleri, Mahalli İdareler Bütçe İçi İşletme Yönetmeliği düzenlemelerine uygun olarak gerçekleştirilir.

 

Müdürlüğün Görevleri

MADDE 6- (1) Müdürlüğün görevleri aşağıda sayılmıştır:

a) Belediyemizde veya İlçemizde uygulanabilecek Ar-Ge, İnovasyon veya bu nitelikteki yenilikçi fikir ya da proje üretmek, bu yöndeki önerilerin fizibilite raporlarını hazırlamak, çalışma sahiplerine nitelikli danışmanlık vermek.

b) Belediyemiz görev ve yetkileri çerçevesinde, Esenyurt Belediyesi Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi kurmak, işletmek ya da işlettirmek.

c) Müdürlük faaliyetleriyle ilgili personele nitelikli ve uygulamalı eğitimler vermek veya verdirmek.

ç) Yapay zekâ uygulamalarını desteklemek, İlçemizde bu yöndeki çalışmalara yön vermek, nitelikli danışmanlık yapmak.

d) Müdürlük faaliyetleriyle ilgili kamu kurumlarıyla, üniversitelerle ve diğer tüzel kişilerle ortak hizmet projeleri hazırlamak ve uygulamak.

e) Müdürlük faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik veri tabanları oluşturmak, sunulacak hizmetlere ilişkin raporlama standartları geliştirmek.

f) Başta Müdürlük faaliyetlerine yönelik olmak üzere hibe, proje desteği veya benzeri finansman araçlarıyla ilgili araştırma yapmak, bunlarla ilgili takip ve tarama sistemleri kurmak.

g) Başkanlık Makamı veya görevlendirilmesi halinde başkan yardımcısı tarafından verilen diğer iş ve işlemleri yapmak.

 

Organizasyon Yapısı

MADDE 7- (1) Müdürlük aşağıdaki alt birimlerden oluşmaktadır:

a) İdari Birim Şefliği

b) Teknik Eğitim ve Yetiştirme Şefliği

c) Danışmanlık ve Raporlama Hizmetleri Şefliği

ç) İnovasyon ve Girişimcilik Şefliği

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Alt Birimlerin Faaliyet Alanları

İdari Birim Şefliği

MADDE 8- (1) İdari Birim, aşağıdaki görevleri yerine getirir:

a) Faaliyetlerin etkin bir biçimde yerine getirilmesi amacıyla, işletmeler veya faaliyet konularıyla ilgili işlevsel veri bankası oluşturulması,

b)  Müdürlüğün bütçe, personel, yazışma ve benzeri idari işlemlerinin yerine getirilmesi,

c) Müdürlük tarafından sunulan hizmetlere ilişkin ücret tarifesinin oluşturulması ve gerektiğinde güncellenmesi

ç) Müdürlük faaliyet alanlarının veya Müdürlükçe sunulan hizmetlerin geliştirilmesi amacıyla, ilçenin ve yaşayan insanların gelişimine yönelik proje önerileri belirlemek, İlçede bilim, teknoloji, yenilikçilik, Ar-Ge, sanayi ve girişimcilik, ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik program ve proje önerilerini değerlendirmek, bu kapsamda kamu, özel sektör, üniversite veya sivil toplum kurum ve kuruluşları ile işbirliklerinin kurulması

d) Müdürlük faaliyetleri, hizmetleri ve görevleri ile ilgili gelen şikâyet ya da müracaatları incelemek ve değerlendirmek.

e) Müdürlük faaliyetleriyle ilgili duyuru, bildiri veya genelge taslaklarını hazırlamak, yayımlanan bu nitelikteki çalışmaların dağıtımını yapmak.

Teknik Eğitim ve Yetiştirme Şefliği

MADDE 9- (1) Teknik eğitim ve yetiştirme birimi, aşağıdaki görevleri yerine getirir:

a) İşletmelere yönelik oryantasyon, teknik beceri kazandırma ve mevcut becerileri geliştirme amaçlı eğitim programları düzenlenmesi

b) Sınavlı ve sertifikalı eğitimler için üniversite veya kamu kurumlarıyla ortak hizmet projeleri düzenlemek

c) Müdürlüklerle koordinasyon kurarak, idarenin ihtiyaçları veya beklentileri doğrultusunda çözüm odaklı proje yönetimi eğitimlerinin planlanması ve uygulanması

Danışmanlık ve Raporlama Hizmetleri Şefliği

MADDE 10- (1) Danışmanlık ve raporlama hizmetleri birimi, aşağıdaki görevleri yerine getirir:

a) Mevcut makinelerin, teçhizatın veya üretim yöntemlerinin incelenmesi, verimlilik ve etkinlik açısından, bunların kullanımlarına veya bunlara alternatif teknolojik çözüm sunulması,

b) Çevre ve atık yönetimi konusunda danışmanlık verilmesi,

c) İşletmelerin mali tabloları üzerinde finansal analiz yapılması ve buna ilişkin rapor hazırlanması,

ç) İşletmelere yönelik, dış finansman destekleri ile kamu kurumlarının teşvikleri hakkında araştırma yapılması ve gerektiğinde bu alanda nitelikli ve uygulamalı danışmanlık hizmetleri verilmesi,

d) Kalite ve performans yönetimi sistemlerinin kurulması veya geliştirilmesine yönelik danışmanlık hizmeti verilmesi,

e) İşletmelerin, yurt dışı ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fiziksel imkânlar oluşturulması, ortak akıl platformları kurulması, bu ilişkilerin geliştirilmesine yönelik teknik desteklerin belirlenmesi ve belediyelerin yetkileri çerçevesinde nitelikli destek verilmesi

f) İşletmeler arasında, tedarik zinciri, ham madde sağlanması veya üretim/pazarlama gibi alanlarda birlikte çalışabilirliği sağlayacak çalışmaların yapılması,

 

İnovasyon ve Girişimcilik Şefliği

MADDE 11- (1) İnovasyon ve Girişimcilik Birimi, aşağıdaki görevleri yerine getirir.

a) Yeni fikir ve proje önerilerinin incelenmesi, değerlendirilmesi ve fizibilite raporlarının hazırlanması

b) Proje ve tasarım yarışmaları ile yeni fikir ve proje geliştirme, tartışma ve önerme amaçlı muhtelif etkinliklerin düzenlenmesi

c) Melek yatırımcı ve girişimci veri tabanı oluşturulması

ç) İşletmelerce kullanılabilecek ortak alan, makine, teçhizat gibi çözüm araçları temin etmek ve ihtiyaç bildiren işletmelerin hizmetine sunulması,

d) Müdürlük görev, sorumluluk ve yetki alanlarına giren konularda, yurt içi ve yurt dışı kamu, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle birlikte ortak hizmetler ve projeler yürütmek üzere destek proje programları üretmek,

e) Hibe, fon, ortak hizmet ve destek projeleri başvuru formlarını ve sözleşme taslaklarını Belediyemizin yükümlülükleri açısından incelemek,

f) Müdürlük faaliyetleri, Belediyemize sunulabilecek finansman destekleri veya ilçe ekonomisine yararlı olabilecek nitelikteki hibe fon desteği sağlayabilecek tüm kurum, kuruluşların hibe takiplerini yapmak, ulusal ve uluslararası projelerin hazırlık, başvuru, yönetim ve denetim aşamalarında gerekli olan standart belgeler ve kurum bilgilerini temin etmek, ilgili birimleri bu konularda aydınlatmak ve bilgilendirmek.

g) Belediye ilgili birimlerinden talep edilmesi halinde, proje, hizmet veya faaliyet önerilerine ilişkin teknik görüş oluşturulması, müdürlük çalışmalarının bilim, teknoloji ve yenilikçilik açısından değerlendirilmesi ve konuyla ilgili teknik görüş vermek

ğ) Kamu veya özel sektörden talep edilmesi halinde, iş süreçlerine ilişkin uygulanabilecek bilişim sistemi uygulamalarının dijital dönüşümünün sağlanması, mevcut uygulamaların geliştirilmesi veya yapay zekâ destekli proje önerilerine ve uygulamalarına öncülük etmek amacıyla, bu konularda rehberlik veya danışmanlık yapmak

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Müdürlüğün Çalışma Esasları

Faaliyet Alanıyla İlgili Veri Tabanı Oluşturulması ve Sürekli Güncellenmesi

MADDE 12- (1) Esenyurt İlçesinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarına ilişkin kamuya açık, ticari sır niteliğinde olmayan ve veri sahibinin rızasıyla elde edilen bilgilerin kullanım amacına uygun olarak, uygun yazılım ortamında tasniflenmesi ve saklanması amacıyla, işyeri veri bankası oluşturulur.

(2) Veri bankasında aşağıda yer alan bilgiler bulundurulur:

a) İşletmenin niteliği ve hukuki statüsü

b) İşletmenin organizasyon yapısı

c) İşletmenin yöneticilerine ilişkin bilgiler

ç) İşletmenin mali tabloları

d) Eğitim, danışmanlık veya analiz talepleri veya ihtiyaçları

e) İşletmenin faaliyet konusu, ürettiği mallara veya hizmetlere ilişkin bilgiler

f) Tedarik veya stok talepleri ile eşleştirme veya birlikte çalışabilirlik konusu olabilecek faaliyet konuları

İstatistiki Veri ve Mali Raporlama

MADDE 13-  (1) Müdürlükten talep edilmesi durumunda, işletmelere yönelik istatistiki bilgiler içeren raporlar hazırlanabilir.

(2) Raporlama yöntemleri Müdürlük tarafından belirlenir, belirlenecek tarife ile ücret karşılığında raporlama hizmeti verilir.

Verimlilik ve Performans İzleme/Değerlendirme Çalışmaları

MADDE 14-  (1) Müdürlük tarafından, işletmeler için performans göstergelerinin belirlenmesi, verimlilik kriterleri oluşturulması ve bunların belirli periyotlarla izlenmesine yönelik yöntem ve süreçlerin kurulması sağlanabilir.

Personel ve Üye Kütüphanesi

MADDE 15-  (1) Müdürlük tarafından yerine getirilecek faaliyetlerin etkin ve teknolojik gelişmelere uygun yerine getirilmesi için kapsamlı ve sistemli bir kütüphane kurulur. Bu kapsamda, Müdürlüğün faaliyet alanlarıyla ilgili aşağıdaki yayınların kütüphanede bulundurulması sağlanır:

a) Üniversitelerin ve kamu kurumlarının süreli yayınları

b) Özel firmalarca, dernek veya vakıflarca satışa sunulan süreli yayınları

c) Bağış yoluyla gelen kitap ve dergiler

ç) Satın alınan kitap ve dergiler

(2) Süreli yayınların içindekiler bölümü dizin haline getirilerek, personel veya üye kullanımına uygun hale getirilir.

(3) Dergiler ve kitaplar tasniflenerek, zimmet karşılığı kullanıma sunulur.

 

Alternatif ve Etkin Finans Yönetimi

MADDE 16-  (1) Kamu kurumları, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Kalkınma Ajansı gibi yerlerden açıklanan hibe, destek veya bu mahiyette finansal destekler, teşvikler ve krediler takip edilir.

(2) Finansman destekleri için üyeler uygun araçlarla bilgilendirilir. Müdürlük tarafından uygun görülen programlar hakkında etkin bilgilendirme çalışmalar yapılabilir veya yararlanmaya yönelik teknik destekler sağlanabilir.

İç Kontrol Ve Kalite Yönetim Sisteminin Kurulmasına ve Geliştirilmesine Yönelik Danışmanlık Hizmetleri

MADDE 17-  (1) iç kontrol ve kalite sistemlerinin geliştirilmesine yönelik aşağıdaki çalışmalar yapılır:

a) Yazışma ve arşiv sistemi kurulması veya geliştirilmesi

b) Süreç yönetimi çalışmaları kapsamında, iş süreçlerinin modellenmesi, analiz edilmesi ve süreç iyileştirme eylem planları oluşturulması

c) Performans değerlendirme sistemleri kurulması

ç) İş sağlığı ve güvenliği konusunda mevcut durum raporu hazırlanması

d) Mali tabloların incelenmesi ve kurumsal risk raporu hazırlanması

e) Yönetici ve personel niteliklerine ilişkin mevcut durum anketlerinin ve raporlarının hazırlanması

Ortak Akıl Çalışmaları

MADDE 18- (1) Müdürlük tarafından, işletmelerin veya muhtelif sektörlerin sorunlarını tartışmak, dönemsel önemdeki konularda bilgilendirme yapmak amacıyla, kurumsal risk veya fırsatlar hakkında, ücretli veya ücretsiz olarak etkin toplantılar yapılabilir ya da çalıştay düzenlenebilir.

(2) Ortak akıl çalışmaları, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmak amacıyla işletmelerin öncülüğünde yapılabileceği gibi üniversite veya kamu kurumları ile ortak hizmet projesi şeklinde de gerçekleştirilebilir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Diğer Düzenlemeler

Yürütme ve Yürürlük

MADDE 19-  (1) Yönetmelik, Belediye Meclis Kararı ile yürürlüğe girer. Yönetmelik düzenlemelerini, Belediye Başkanı yürütür.

 

-

1972 yılında Ardahan’ın Damal ilçesinde doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Ardahan’ın Damal ilçesinde tamamladı. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi / Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu oldu. 2020 Yılında Esenyurt Belediyesinde göreve başladı. Halkla ilişkiler Müdürlüğünde ve Muhtarlık İşleri Müdürlüğünde çeşitli görevler aldı. 2023 yılından beri Esenyurt Belediyesinde İnovasyon ve Teknoloji Müdür V. Olarak görev yapmakta olup, evli ve iki çocuk babasıdır.